Archive for September, 2012

gundah dalam musika mustika.

Posted: September 25, 2012 in Uncategorized

aku masuk bilik nasir. dia pasang lagu mustika.
aku nampak anep, anep tgah miming sambil goyang2 sikit kepala dia.

“nep, ape tu mustika”

“entah”

“nasir, ape tu mustika?”

“tak tahulah aku,hahaha”

……….

m.nasir nyanyi lagu tu.

ape tu mustika??

monolog #2. FITRAH.

Posted: September 25, 2012 in Uncategorized

aku bingkas bangkit dari lamunan kelingku. betul tu, macam keling. pusing sana, pusing sini, berbelit-belit aku pikir. macam mana nak curi duit bapak aku ni? seronok betul dia isap rokok gudang garam tu. depan TV smabil layan cerita hercules di NTV7. arghhh, tak boleh jadi ni! semalam aku dah janji nak try masuk zouk dengan azham… mampus lah ape nak jadik, jadik. bapak aku kaya, mana mungkin dia perasan setakat satu kredit kad hilang. lagipun siapa suruh dia bagi aku pinjam dulu? silap dia lah. slow-slow, imran masuk ke dalam bilik ayahnya dan menyeluk saku belakang seluar ayahnya. satu MBF kad berwarna hitam bersilau diambil secara perlahan-perlahan…

SUKSES!!

………………………………………………………………

aku tak sangka boleh jadi macam ni! sial laaa!!!

darah mencurah-curah..
meja, kerusi, payung kanopi semua tunggang terbalik!

memang tak sangka disebabkan faiz dan aishah, sampai macam ni sekali bolej jadi!!. 

aku tak boleh menyesal, benda dah jadi, hayun terus je lahh!!!

YARGHHH!!!!

parang rm70 yg aku beli dekat uptown damansara ni memang berbaloi. bersepah tangan aku dah libas,
bersepah kepala dan bergolek ke tanah. ekstrem ke??

takdalah. ni lifestyle aku. aishah? faiz? ah, biarkan mereka macamtu. siapa suruh mereka buat onar depan aku. lantak lah diorang kakak aku ke adik aku ke, siapa suruh diorang makan kat sini harini kan?
lagipun diorang dah halau aku keluar dari rumah 3 tahun lepas, apa lagi aku nak kisah pasal diorang??

MAMPUS KORANG! MAMPOSSS!!!

…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………..
………………….

satu titik.
dua titik.
tiga titik.
empat titik.
lima titik……
bodoh betul la paip tahi ni.
kau ingat aku berak nak kira berapa titik kau nak jatuh atas kepala aku?
cikgu izhar kat luar tu bila masa nak blah ni? 
mak aku pun satu, pergi seret aku masuk sekolah juvana ni pehal?
tapi takpa, 
AKU GENIUS! kalau tak,
mana mungkin jarum dengan serbuk emas dan perak ni aku boleh bawak masuk?
HAHAHAHA. tapi siall la cikgu izhar ni, tandas guru kan ada kat tingkat 2 blok C tu, pehal nak jugak 
tunggu aku habis berak ni? nak pekena sikit bagi stim pun tak boleh ni… 
eh lupa,
aku dah bakar tandas tu bulan lepas..patut pun.. kih3…

………………………………………………………………………………………………………..

angin memang kuat kat atas ni…
tapi anging dan bulan serta bintang yg kelip kudap kedip merah menyala ni,
seakan-akan memberi signal pada aku:
“kau yang salah, ilyana!”
“kau yang terlampau bodoh dan manja dengan belaian manja seorang lelaki gersang!”
“kau yang puas!”
“semua salah kau!!”

aku tahu,
silap aku sebab aku percaya pada Farhan…
silap aku sebab aku terpedaya dengan janji romeo nya…
tapi dia bukan yang pertama, tak ingat pulak aku,
ke-14 ke ke-15…tapi tak sangka pulak kali ni aku terpedaya dengan janjinya dan biarkan budak
keparat ni dalam rahim aku!!!
tapi…baby comel..aku selalu google search tengok poster dan gambar bayi.. semua comel-comel..
adorable sangat..farid muka pan-Asia, aku muka korea.. baby ni ikut siapa eh??
arghhh!!!sudahlah! aku yg bodoh!!perjahanamkan semua fantasi bodoh itu semua, aku tak percaya ada tuhan,kalau Dia ada, masakan aku jadi macam ni!!sial lahh!!! 
terjun liyana!terjun!!!!

………………………………………………………………………………………………

mungkin hidup anda tidak seteruk mereka. mungkin ada sedikit nur dan belas ihsan Allah membiarkan anda hidup tanpa dilema yg sangat ekstrem macam mereka..

tapi,

ramai tak pernah bersyukur . solat tacuh tak acuh, sekadar nak tunjuk2 biar awek aku tengok aku kelaur masjid…
biar boyfriend aku tengok aku tak pernah bising dalam kelas, aku ni sopan dan boleh jadi gadis untuk dibawa bertemu parents dia…

entahlah, soal hati..aku tak cerdik sangat pasal benda-benda ni, aku jarang gila tengok TV, baca novel romantik dan penuh perasaan ni semua…

aku cuma baca paper, baca folio, baca buku-buku skema….
al-quran…terjemahan hadith, dan kitab2 ulama…

tapi aku faham, apa guna masalah dibenci saja, tanpa ada solusi sampai bila-bila?

kalau asyik nak blame diorang? siapa yg nak betulkan mereka?

kesedaran jatuh atas amalan dan genangan air mata sesalan yg istiqamah…

jangan tunggu lagi.nyawa kawan-kawan korang yg sebaya yang dan meninggal tu semua?
macamtu je korang lupakan diorang eh?

entahlah… terpulang pada empunya diri masing-masing.. 
ini cuma monolog murah dan sampah bagi sesetengah..

FITRAH….

i am complex.
well, if u ask me about my past, many call me psycho. i think im still… even now.
btw, that is not what i want to rant here.

complex can give out many definition. merriam webster dictionary define complex as :

1: a whole made up of complicated or interrelated parts 
2: a group of culture traits relating to a single activity (as hunting), process (as use of flint), or culture unit
 3: a chemical association of two or more species (as ions or molecules) joined usually by weak electrostatic bonds rather than covalent bonds
4: a building or group of buildings housing related units 

my definition: a braid of ideas which intercepts each others and forms a mesh identities of neurons that cover up a myriad of logic by definitions that can be decipher and can’t be decipher.

i’ve done several IQ test lately. and my current  average lvl is at 116-122. i don’t know how good is that, since i don’t know what can i actually do with such level of IQ? i can’t memorize that much, can’t read that fast, and not a math or calculus savvy. 

So, i think all those iQ quizzes are all bogus. well, either way i am someone who loves to make a conversations with others. Either in virtual or in reality. that’s what I am.

But, when you read, thinking of solutions of all those problems and stress out your brain with tedious and rigorous logic and concepts, u might turned ‘dumb’. Thinking for me is a continuous process. I just love to think of new and novel ideas. whenever there is any banality of my ideas, i wind my brain up, and start to unravel ideas from other concepts and logic. this process keeps on going even now.

I lost focus. I can see many possibilities in range, but i just cant ascertain the velocity and acceleration needed to make all those possibilities in my proximity.

when i was a kid, i think about 7 years old, i kept on thinking why the sky is blue during the day, and red before maghrib. why some birds fly high, and why some birds cant reach the other birds? is it because of their wings? or because of their shape and weight? just before i can do anything, when my friend ask me to play football, i always wonder why such a round canvass ball can move randomly in a dynamic motion, but as when the ball flattened a bit, the dynamic become unstable. i don’t know why i think over such things when i was a kid. i just don’t know..

I love to muse over why girls and boys must like each other when i entered standard 4. I see those things in TV, but i don’t care much of such things at all at first because there are nothing to cogitate about from those nonsense acts. i prefer magics and actions from robin hood ,Xena the warrior princess and Hercules more rather than those romance.

Things turned upside down once i entered secondary years of studies. i talked too much , and being alienated by my peers.Because of such turning of event, I shocked! Suddenly, i can’t voice out my opinions at all. People restrict me from doing so. I need to follow rules. I need to abide myself with all those rules. First people isolate me, and later I isolate myself. I am then all alone with my own fantasies thinking over lots off things, and later on because of such environment, i stopped thinking and start to accept the fact that ‘i need to blend myself with the environment, i think too much, i talk too much, i am too haughty, i am annoying and some other negative stuffs not worth mentioning.

Instead of thinking, i started to have wild dream in my sleeps. i see lots of interesting creatures, exquisite phenomenon, crazy ideas and sometimes, i can see a gist of events in the future. Meeting people that i dreamt off about 6 years back…weird isn’t it? 

I haven’t been able to voice out anything from my brain as it suddenly breaks-off in 2004, if i remember it correctly. I sleep, go to class, laugh when necessary, and many other ‘normal’ stuffs where malaysian normally does. i go with the flow. wherever the streams takes me, i just set myself on limbo and ride with it..

Yeah, i admit my story might sound less and bit phony to some, but as always, i take my writing to self first before anyone. I am someone who care less of myself as i think there are something bigger to think of rather than to have, own and practice such an individualism attitude.

Let me skip some years of my ‘normal’ life, as suddenly in late 2011, my brain got a wake-up call after some zikrullah, jamaah prays , weird events, awkward personnel and no less, those ‘bright’ dreams . Thanks to early bookworms attitude that i got from some of my virtual friends, ideas somehow ; flows into my brain again. Still, its not as good as how it is before when i was 6. practice needed, indeed.

Bright Sun… yup, as of now, i really love Sunny days. foliage dancing with whispering winds, and some glittering teardrops of leaves break-off with the dimming Sunlight rays..Alhamdulillah, I remember those feelings again.

Sincerely, thank you Allah for all these 22 years of experience. I do hope i can be a better Slave to Him, and a great leader to some, insya-Allah.
(‘:

(I think its better to start accepting the good-nature of my conscience, and stop thinking such negative thoughts because of others perception) 

 

Sedikit Input dari Tun M.

Posted: September 20, 2012 in Uncategorized

Topik: mampukah generasi MudaMalaysia Menjadi Pemangkin Negara Menjelang 2020. Realiti atau Fantasi?

Oleh Tun Che Det.

Mukadimah bermula dengan perkongsian pengalaman hidup Tun, sebelum Merdeka dan selepas merdeka. pada tahun 1943, belum wujud Universiti di Malaya. Yang wujud hanya kolej-kolej sahaja. Kaum tua, yg lahir dan hidup sebelum merdeka sangat menghargai perkara yg mereka baru dapat. lumrah manunusia, bila benda sama dapat selalu, lama-lama hilang kasih pada perkara itu. itulah yang terjadi pada kaum muda sekarang.
Menurut Tun, dulu pendapatan perkapita negara adalah $350. sekanrag ,lebih kurang $8000.

1. Tun telah komen pertamanya berkaitan undi itu adalah kuasa yg telah dianugerahkan kepada rakyat berikutan sistem demokrasi yg dilaksanakan di Malaysia memberi kuasa untuk rakyat bagi memilih pucuk kepimpinan. Jangan salah pilih, kerana lumrah manusia, sebelum diberi kuasa, sangat bersemangat untuk berjuang demi rakyat, namun bila dah ada posisi , sudah ada pangkat ,sikap individualisma mula berleluasa bilamana duit sudah banyak, harata senang diperoleh dsb, maka bila dalam politik, mereka akan lebih berjuang utk diri sendiri, bukan utk rakyat.

2. Komen berkaitan hak asasi Manusia. Contoh diberikan adalah berkaitan TFilem penghinaan Nabi Muhammad SAW. Orientalis barat tidak faham mengapa orang islam bertindak luar biasa kerana bagi mereka filem itu adalah ekspresi bebas mereka. jadi pembunuhan Duta Amerika di Libya juga merupakan hak asasi jugaklah? persoalan timbul utk difikirkan bersama. Tun menjelaskan di sini, hak asasi manusia itu perlu, tapi perlu ada limitnya supaya perkara seprti pijak gambar oleh anak2 muda yg berilmu tak dilaksanakan.

3. Masyarakat yang tenang lebih berpotensi utk maju berbanding masyarakat yg tidak stabil. Negara Malaysia adalah negara dagang. Lebih banyak kita dapat berdagang produk kita ke luar, lebih banyak keuntungan negara boleh dapat. Menurut Tun, Pakar ekonomi merencanakan bahawa proses dagangan yang lebih produktif berlaku bilamana keadaan negara itu aman dan tenteram.

4. Kaum Muda sekarang terlampau mudah terpengaruh dengan pengaruh luar, meniru dan bertindak mengikut apa yg dilakukan oleh revolusionist luar. Aktif dalam politik itu boleh, tetapi jangan terlalu aktif hingga mengakibatkan masa terbuang dengan begitu banyak, dan memberi impak negatif kepada pelajaran mereka. Melakukan demikian seperti pijak gambar, menunjukkan kerajaan telah membazir wang apabila perkara seperti itu, dilakukan.

5.Tun turut menyebutkan perihal sikap disisplin di Jepun, dan perbandingan dengan masyarakat di malaysia. Tun mengkisahkan perihal seorang budak di Jepun. Ketika berlaku gempa bumi di jepun, mangsa perlu beratur panjang utk mengambil makanan, yg diberi oleh pihak kerajaan/NGO di sana. seorang ahli NGO itu ingin memberikan makanan pada seorang budak yg kelihatan sangat daif, yg beratur hujung di belakang.(berjam-jam beratur baru dapat makanan) kelihatan sangat lemah si kecil itu. Niat orang itu adalah supaya budak itu tidak perlu bersusah payah utk beratur kerana keadaannya yg lemah. NAmun, setelah dapat bungkusan makanan itu, budak itu terus berjalan kedepan, dan memberi makanan itu kepada orang yg berada di hadapan sekali, kerana menurutnya, hak nya masih belum sampai. bagaiman kita di Malaysia?

6. Secara keseluruhannya, Kaum Tua itu bodoh, jika dibandingkan dengan Kaum Muda sekarang yg lebih berpendidikan. Tetapi, disebabkan kurang ilmu mereka, mereka lebih menerpakan nilai hidup yg murni, dan menghargai keamanan. Berbanding dengan sebilangan kecil kaum muda yang mana, walaupun mempunyai ilmu yang tinggi, perangai mereka amat menyedihkan. (apa yg aku nampak, point ni general, tak berunsur politik sangat)

Sesi Soal JAwab.
Saudara Franny tanya 2 soalan.( dia ckp, waktu umur 4 tahun, nama Tun dia frst reti sebut)
i. Mengapa pada zaman Tun dulu, perkara sebegitu tak jadi? tapi sekarang macam-macam perkara seperti pijak gambar dsb berlaku?Salah siapa?

jwpn:

Salah ahli-politik. mereka sudah lupa perjuangan asal untuk agama, bangsa dan tanah air. mereka bersikap individualisma, membuat satu-satu perkara untuk diri sendiri. pembagnunan kelihatan jatuh kerana, katanya kerajaan sekarang terlalu tertumpu utk mengekalkan kuasa, hingga ada isu-isu penting tak dilaksanan sewajarnya. Mereka tak sanggup utk berkorban utk dibenci segelintir kerana mahu disukai rakyat keseluruhannya, dan lupa perjuangan sebenar. Kaum Muda sudah lain persepsi mereka. mereka sudah mampu berfikir.

ii. Bagaimana utk membangunkan Malaysia menjelang 2020? adakah perlu ada projek2 MEGA dsb(lupa dah yg lain).

jwpan:

MEGA? mana ada mega. mini je sebenarnya. sewaktu kita ada lapangan kapal terbang di Sg. Besi, penumpang yg mampu kita cater hanyalah 4000. kemudian selang beberapa tahun, kita pindah ke subang, kerana penumpang telah bertambah, menjadi 100,000 orang, tetpai rupanya 13 juta memerlukannya. jadi bila kita buat KLIA, kita fikir apa akan terjadi dlm tempoh 100 tahun akan dtng. kita fikir utk buat airport yg boleh cater 130 juta penumpang. skrng, dah 35 juta. KL dan pesat , susah nak cari tanah yg sesuai akan datang, bila penempatan semakin membiak. jadi bila masa tanah masih ada, yg sesuai utk buat airport, kita buat terus, utk kegunaan masa akan datang.

soalan seterusnya, daripada pljar thun 2 aeronautik, bdk batu pahat, johor:

soalan : 1.sejauh mana suara mahsiswa memberi impak kpd poltik negara?
2. bagiaman cara utk membndung fahaman komunis yg seakan-akan semakin menular dalam masyarakat muda Malaysia. ( ni betul2 pasal komunis, yg tiba2 nak rage pasal revolusi kat egypt ke ape, itu revolusi islam, bukan komunisma-jsut sbg peringatan-sila baca byk2 utk dapat info lebih byk)

dah nak abis ni, biar orng lain la pulak cerita. kalu salah tmbah2 ah sndri.

Cinta negara cinta pada Tun, cinta kan Islam, kasih kan Baginda rasulullah SAW.

Aku admit, aku pandang tinggi Tun Mahathir, tapi aku still letakkan Nabi Muhammad, Saidina Umar, Khalid AL-Walid, Syeikh Muhammad Al- fateh, Hazrat Qadir Al-Jilani,Nicola Tesla, MAlcolm X dan Nelson Mandela sebelum beliau. tokoh negara aku yg pertama, Ustaz Fadzil Noor, dan Tun MAhathir , 2nd.

ikut lah hangpa nk ckp apa, itu hak asasi manusia aku. haha

yg baik itu semua DariNya, dan yg buruk dan lemah itu jatuh atas khilaf aku sebagai seorang hamba.dan semoga NAfas yg digunakan utk hidup, mendengar ilmu, mengajar ilmu, mendapat manfaat, dan memberi manfaat, sentiasa diletakkan dalam ikhlas insan keranaNya.

🙂

 

 

tempo orang liberal di malaysia.

Posted: September 18, 2012 in Uncategorized

liberal: adalah satu fahaman atau teori yg mana nasib suatu kaum/masyarakat
ditentukan melalui kaedah perubahan undang-undag dan hukum kanun negara yg terbabit.

Malaysia negara liberal. Islam pun ada jugak yg liberal. liberal ni bermaksud tidak akan sama sekali menggunakan kaedah revolusi utk mengubah nasib.

Whereby in english, we can simply define liberal as ” an ideology of liberty and equal rights among the people of a certain nation”
jap, siapa  yang mencetuskan liberalisma ni sebenarnya ?

RAMAI. aristotle,  dari athens ( 300BC), Laozi dari  cina (abad ke-6), nicollo machiavelli dari florence,( awal abad ke-15)  dll lagi. boleh cek dlm beberapa buku ternama, tapi aku tak rasa ramai sanggup menelaah buku2 terbabit, jadi aku bagi link wikipedia ni je la utk brief notes buat anda.

lihat sini. 

kenapa Islam perlu ada sistem yg dicetuskan dari orientalis, walhal sistem terhbat adalah milik Dia, dan diceritakan melalui kalamnya utk dizahirkan bersama-sama dalam hayat kita ini. bangkitkan sistem Khilafah dan Daulah Islamiyah. tiu yg sewajarnya.. bila tak faham, maka indahnya islam dilihat sebagai suatu yg penuh masalah, penuh caca-merba. kalau tak, mengapa ada orang sanggup persenda islam? sebab munafik malaysia dan islam di luar sana , dan juga termasuk diri saya selalu buat perkara2 yg tidak memaparkan cahaya indah islam sebenar, tak mencerminkan keperibadian Nabi Muhammad langsung!…

tapi tu bukan ape yg aku nak ceritakan dekat sini. utk org2 negara  aku, especially bangsa2 aku,
ramai tak suka selidik.

ramai hanya suka suka ikut-ikut.  perasaan selalutakut-takut.
sub-konklusi: ramai 2nd class mindset.
ya, tu la keadaan masyarakat tempat aku hidup sekarang, gagal skil sosial berlandaskan fitrah islam. Apa yg boleh, apa yg tak boleh pun, ramai tak kisah pasal benda ni. main ikut je. apa pelakon dan pelawak dalam Tv buat, dalam U tube buat, main sebat je follow.

abah dan mak suruh amik course itu, dapat pointer macam itu, tgk orng tu, dapat mcm tu la, beli tu, kahwin dngn yg macam tu, dpat anak macam tu, kerjalah rajin macam tu … dan kitaran pemikiran bodoh ni berterusan.

mudarat pada ramai, dan manfaat pada sedikit. akhirat bila tanya, percaya? “PERCAYA!” diorang jawab.

dlm quotes kat twitter aku byk lihat perempuan retweet citation ni ” action speaks louder than words, show your guts through actions!, dan mcm-mcm lagi lah..

logik dan tak berlandaskan kalamullah, tapi emosional nurani busuk hasil daripada bisikan dan sentuhan2 halus syaitan dan jin2 yang membisik-bisik perasaan was-was dalam kalbu manusia…

ramai suka betul baca METRO. alhamdulillah, aku tak pernah beli METRO lagi. baca pernah la, especially bila aku beli nasi lemak bungkus. akhbar METRO seringgit je  kan?

seterusnya berkaitan dngn ekonomi. WAH! pandai betul melunaskan kata-kata tentang makroekonomi. mikro-ekonomi pun tak lepas lagi?

gara-gara retweet, dan komen, repost dan tag post dalam facebook: menular lah cerita perihal negara. dashat betul mereka berkata-kata. sekali lagi, tiada aksi hanya bicara. aksi pun lagak hero hindustan depam kamera. ambil tahu kata mereka?

Al-quran ada dalam bahasa melayu. tak boleh baca ke? sesat kata mereka. tak berguru??? baca al-quran dlm bahasa melayu, kalam Allah tu, dialih bahasa oleh para profesor dan pakar bahasa arab. sesat kata mereka??? ish3. habis baca kalam manusia yang penuh dusta dan konflik-konflik penuh dakyah dan tipuan semata tu tak sesat pulak? hebat betul berbicara perihal hukum.. pandai betul. pandai betul.

Al-quran pun belum settle, hadis bukhari? kitab al-umm? kitab imam alghazali? la tahzan? okay islamik sangat eh? baiklah,
7th habits of most effective people, the Tipping Point, Malay Dilemma, Blue Ocean Strategy?  dah baca? blum buku2 fiksyenal perihal ekonomi dan undang2 negara dan dunia lagi tu…

ramai tak sedar pelajar sains sosial adalah golongan yang selalu mengepalai dan menunggang pelajar sains teknikal. sebab apa mereka tak pantas bersuara? sebab ikut2 la..kembali pada keadaan pertama tadi.. jadilah pengikut, dan teruslah mengikut, jadi pengikut manusia ,dakyah mereka, propaganda mereka, kerja utk duit yang mereka bagi..buatlah semua tu wahai manusia?? duit tu dorang yg bagi kan? rezeki bukan ketetapan Allah kan? berkerja semata-mata kerja kan?

syirik= menyekutukan/menduakan. bila kita letak atau panggil diorang syirik, diorang melenting. bukan apa, tanda2 dan nilai2 seorang syrik dan munafik tu ada dalam buku yg korang tak suka nak baca  dan yg korang perasan faham tu. Allah punya kata-kata tu, itu korang paling tak kisah, paling korang leka tentangnya.. paling korang takut sesat la apa la..

aku percaya yg selalu cakap orang tu sesat itu, sesat ini, tak pernah pun borak2, bagi makan, tanya perkhabaran mereka2 yang kurang siuman. ramai lari daripada mereka, lari daripada penghuni syurga. takut kena bunuh?? sebenarnya yg kena bunuh tu sebab mereka yg salah. orang kurang siuman takkan pernah salah. sebab apa? mereka malfunction.  mereka dapat anugerah utk lupa dan tak tahu. tapi rugi buat mereka sebab tak dapat melangsaikan hutang janji dengan Allah s.w.t.

macam biasa, ini masih luahan logik akal dahulu. nak berdalil dan ada citation?  baca sama-sama,  baca byk2 .ambil tahu byk2,
baru boleh bukak cerita.

sebab apa Iqra dulu, bukan muzammil ke, isra’ ke, nisa’ ke, al-fatihah ke? kenapa?

kenapa perlu “bacalah demi nama TUHANMU YANG MENCIPTAKAN.  kenapa perlu baca lillahitaa’la dulu?  kemudian ” bangkitlah wahai orang yg berselimut!” dan pd ayt ke-4 disuruh baca AL-QURAN!. dan kemudian disuruh ALlah utk bangkit malam, mengisi jiwa, kerana:

al-muzammil,7-10:

“sesungguhnya pada siang hari, engkau sibuk dngn urusan-urusan yg panjang. Dan sebutlah nama TuhanMu, dan beribadahlah kepadaNya dngn sepenuh hati.( Dialah) tuhan Timur dan Barat, tidak ada tuhan selain Dia, maka jadikanlah Dia sebagai pelindung, Dan bersabarlah (Muhammad) terhadap apa yg mereka katakan dan tinggalkanlah mereka dngn cara yg baik.”

jgn cakap anda tak tahu dan takut baca tafsir bahasa melayu ni sebab nanti sesat?? kalau takut sesat, pi lah tanya ustaz ke apa. tapi mula2 baca la dulu ye tak ye pun..

sesungguhnya pesanan utama HARUS jatuh keaatas diri sendiri kerana Allah sangat benci orng yg tidak melakukan apa yg dia perkatakan dan peringatkan. semoga muhasabah diri berlaku pada setiap kali nafas turun, setiap kali hati naik.

Dia pemilik yg baik2 dan Pemberi Manafaat kpd sekalian alam. yg baik adalah terus menrus dari Dia semata-mata.

sadaqallahul’azim.

Sight and Hearing

Posted: September 16, 2012 in Uncategorized

i can see blue sky ,
i can see green foliage,
i can see the dim dawn,
ahhh! such a dignified feeling this is.
oh wait.. how can i see and how can i have this gratitude?

who give me this eyesight? who bless me with this feeling?

i ponder.
i wonder.

eh? birds chirping. some snails crawling, some are laughing with their family,
some are crying of pains, and some are mourning by the graveyard for the deceased.

people shout, people yell, people whisper..
To whom they confess and bear witness of their actions?

“That is Allah, your Lord. There is no god but Him, the creator of everything. So worship Him. He is responsible for everything. Eyesight cannot perceive Him but he perceive eyesight. He is the All-Penetrating, the All- aware( 6:102-103)”

“Say:’ Allah knows best how long they stayed. The Unseen of the heavens and the earth belongs to Him. How perfectly He sees, how well he hears! They have no protector apart from Him. Nor does He share His rule with anyone”(18:26)

How we bear witness there is no All- Hearing and All-Seeing except Him?
resuscitate every inch of your brains, and cogitate what had u dreamt yesterday,
ponder upon what u did before u turn yourself into slumber,
and what u said to your ears once you’d awaken from some hours of your limbo?

u breath for whom?
u live for whom?
u love for whom?
u pray for whom?
u debate for whom?
u embrace whom?

who give you light?
who give you sound?
who give you hunger?
who give you wealth?
who give u health?
who give u time?
who give you trials?
who allow you to be motivated?
who allow you to succeed?
who allow you to say something?
who allow you to hear anything?
who allow you to see the unseen?
who allow you to hear the whispering?

after trials u can stand back up,
once turns haughty u fall back to your knee with no hands to reach,
to whom you seek forgiveness , to whom u ask for help?

We will show them Our Signs on the horizon and within themselves until it is clear to them that is the truth.Is it not enough for your Lord that He witness everything? (41:53)”

You come to learn from the teacher,
The teacher then learns from book,
to not let you turns into such crook,
to let you own strong barrier,
to become the wise that is the wisdom bearer,

then, who allow you to learn?
who allow you to teach?
who owns the knowledge that you seek?

“The Unseen of the heavens and earth belongs to Allah. The matter of the Hour is only the blink of an eye away, or even nearer. Allah has power over All things.(16:77)”

God, there is no deity except Him, 
the Living, the eternal!
Slumber does not overtake Him, nor does sleep.
What the Heavens hold and what holds (belongs) to Him.
Who is there to intercede with Him except by His permission?
He knows what lies before them and what’s behind them,
will they embrace nothing of His knowledge except whatever He may wish.
His Qursi extends far over Heaven and earth;
preserving them both does not overburdern Him.
He is the Sublime, The Almighty!(ayatul qursi{2:255})

” this is a reminder for all of us, and the utmost reminder should be upon me, as what He had said in surah as-aff:

” you who believe, why do you preach something you are  not practicing?God feel  a strong distaste for you to preach something you do not practice( 61:2)”

sadakallahula’zim.

Assalamualaikum w.b.t.

For some times in life, I always thinks of reason for some events of why is it happenings. well, if by based on Stephen R Covey 7th habits of most effective people, i am among those who have big circle of concern, and small circle of influence. which means, as of his 1st habits of effective-ability, i somehow failed. yes i admit that. i am not being submissive, but there’s no more words that i should spurs as it is the truth about my weaknesses. to improve ourselves we first need to admit mistakes, and struggle ourselves to overcome that limits.

Yes, i failed to be proactive. Proactive people enlarge circle of influence. 

in Qur’an, Allah’s said:

“No self can believe except with Allah’s permission. He places a blight on those who do not use their intellect (10:100)”

…and so, as i’ve got the answer for why i am reasoning things is actually because i don’t read much books, news and articles that discuss such matters that come to my concerns, i started to ponder: 

” why shouldn’t i start reading all these provocative kinds of books? ” and so, i venture my mind into books like freakonomics by steven d levitt and stephen d. dubner, Start up Nation by Dan Senor and Saul Singer( a book that is provocative enough to some self-proclaiming pious, because this book discuss everything about why israel is of what it is right now) ,dealing with difficult people in a week by Brian Salter.. and some other books which i forgot the tittle and their authors. 

Still, there are always spaces in my conscience which speak-up my concerns, since there always some void space in me thinking over things which somehow turns complicated things into some perplexing things. and so.. when there are just no answers to all my cogitations,  Allah always show me the right answer to all these questions that comes to mind:

Allah says:

1) We have sent down to you the Book ( Qur’an) explaining all things, a Guide, a Mercy, and Glad Tidings to Muslims. (16:89)

2) What assailed you on the day the two armies met was by Allah’s permission, so that He would know the believers, and so that He would know the Hypocrites. They were told, ‘Come and fight in the Way of Allah or at least help defend us’. They said, ‘ IF we knew how to fight, we would certainly follow you’. They were closer to disbelief that day than to faith, saying with their mouth what was not in their hearts. And Allah knows best what they are hiding. (3:166-167)

3) He increases in guidance those who are already guided and gives them their sense of duty( 47:17)

4)You who believe! People should not ridicule others who may be better themselves, nor should any women ridicule other women who may be better than themselves. And do not find fault with one another or insult each other with derogatory nicknames. How evil is it to have a name for evil conduct after coming to faith!
Those people who do not turn from it are wrongdoers(Qur’an, 49:11)

…basically, there tons of answers i get from all the questions and puzzles that comes to my mind.

and yeap, i  got most of the answers from Al-quran. 

So, as of now i am strongly believe with ample proves, that AL-quran has everything! Every solutions are in there. All the past history can teach us how to handle things that happenings now.  let say, if it is about  corruption, from 8:73, we can get:

Those who do not believe are the friends and protectors of one another. If you do not act in this way, there will be turmoil in the land and great corruption.

See?! we just need to seek and pray for the best, and search for some taufik inside al-quran, be steadfast, and inshaAllah, Allah will give us answers, in whichever ways that fits us. Allah’s the All-Knowing The Benevolent, The Merciful, The All -Loving.  

🙂