monolog #2. FITRAH.

Posted: September 25, 2012 in Uncategorized

aku bingkas bangkit dari lamunan kelingku. betul tu, macam keling. pusing sana, pusing sini, berbelit-belit aku pikir. macam mana nak curi duit bapak aku ni? seronok betul dia isap rokok gudang garam tu. depan TV smabil layan cerita hercules di NTV7. arghhh, tak boleh jadi ni! semalam aku dah janji nak try masuk zouk dengan azham… mampus lah ape nak jadik, jadik. bapak aku kaya, mana mungkin dia perasan setakat satu kredit kad hilang. lagipun siapa suruh dia bagi aku pinjam dulu? silap dia lah. slow-slow, imran masuk ke dalam bilik ayahnya dan menyeluk saku belakang seluar ayahnya. satu MBF kad berwarna hitam bersilau diambil secara perlahan-perlahan…

SUKSES!!

………………………………………………………………

aku tak sangka boleh jadi macam ni! sial laaa!!!

darah mencurah-curah..
meja, kerusi, payung kanopi semua tunggang terbalik!

memang tak sangka disebabkan faiz dan aishah, sampai macam ni sekali bolej jadi!!. 

aku tak boleh menyesal, benda dah jadi, hayun terus je lahh!!!

YARGHHH!!!!

parang rm70 yg aku beli dekat uptown damansara ni memang berbaloi. bersepah tangan aku dah libas,
bersepah kepala dan bergolek ke tanah. ekstrem ke??

takdalah. ni lifestyle aku. aishah? faiz? ah, biarkan mereka macamtu. siapa suruh mereka buat onar depan aku. lantak lah diorang kakak aku ke adik aku ke, siapa suruh diorang makan kat sini harini kan?
lagipun diorang dah halau aku keluar dari rumah 3 tahun lepas, apa lagi aku nak kisah pasal diorang??

MAMPUS KORANG! MAMPOSSS!!!

…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………..
………………….

satu titik.
dua titik.
tiga titik.
empat titik.
lima titik……
bodoh betul la paip tahi ni.
kau ingat aku berak nak kira berapa titik kau nak jatuh atas kepala aku?
cikgu izhar kat luar tu bila masa nak blah ni? 
mak aku pun satu, pergi seret aku masuk sekolah juvana ni pehal?
tapi takpa, 
AKU GENIUS! kalau tak,
mana mungkin jarum dengan serbuk emas dan perak ni aku boleh bawak masuk?
HAHAHAHA. tapi siall la cikgu izhar ni, tandas guru kan ada kat tingkat 2 blok C tu, pehal nak jugak 
tunggu aku habis berak ni? nak pekena sikit bagi stim pun tak boleh ni… 
eh lupa,
aku dah bakar tandas tu bulan lepas..patut pun.. kih3…

………………………………………………………………………………………………………..

angin memang kuat kat atas ni…
tapi anging dan bulan serta bintang yg kelip kudap kedip merah menyala ni,
seakan-akan memberi signal pada aku:
“kau yang salah, ilyana!”
“kau yang terlampau bodoh dan manja dengan belaian manja seorang lelaki gersang!”
“kau yang puas!”
“semua salah kau!!”

aku tahu,
silap aku sebab aku percaya pada Farhan…
silap aku sebab aku terpedaya dengan janji romeo nya…
tapi dia bukan yang pertama, tak ingat pulak aku,
ke-14 ke ke-15…tapi tak sangka pulak kali ni aku terpedaya dengan janjinya dan biarkan budak
keparat ni dalam rahim aku!!!
tapi…baby comel..aku selalu google search tengok poster dan gambar bayi.. semua comel-comel..
adorable sangat..farid muka pan-Asia, aku muka korea.. baby ni ikut siapa eh??
arghhh!!!sudahlah! aku yg bodoh!!perjahanamkan semua fantasi bodoh itu semua, aku tak percaya ada tuhan,kalau Dia ada, masakan aku jadi macam ni!!sial lahh!!! 
terjun liyana!terjun!!!!

………………………………………………………………………………………………

mungkin hidup anda tidak seteruk mereka. mungkin ada sedikit nur dan belas ihsan Allah membiarkan anda hidup tanpa dilema yg sangat ekstrem macam mereka..

tapi,

ramai tak pernah bersyukur . solat tacuh tak acuh, sekadar nak tunjuk2 biar awek aku tengok aku kelaur masjid…
biar boyfriend aku tengok aku tak pernah bising dalam kelas, aku ni sopan dan boleh jadi gadis untuk dibawa bertemu parents dia…

entahlah, soal hati..aku tak cerdik sangat pasal benda-benda ni, aku jarang gila tengok TV, baca novel romantik dan penuh perasaan ni semua…

aku cuma baca paper, baca folio, baca buku-buku skema….
al-quran…terjemahan hadith, dan kitab2 ulama…

tapi aku faham, apa guna masalah dibenci saja, tanpa ada solusi sampai bila-bila?

kalau asyik nak blame diorang? siapa yg nak betulkan mereka?

kesedaran jatuh atas amalan dan genangan air mata sesalan yg istiqamah…

jangan tunggu lagi.nyawa kawan-kawan korang yg sebaya yang dan meninggal tu semua?
macamtu je korang lupakan diorang eh?

entahlah… terpulang pada empunya diri masing-masing.. 
ini cuma monolog murah dan sampah bagi sesetengah..

FITRAH….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s