Archive for December, 2012

tolong.

Posted: December 21, 2012 in Uncategorized

1. diam.
2. jangan banyak tanya.
3. jangan faham.

sebab..
1.bising
2.soalan bodoh. tiada asas bacaan atau pengetahuan langsung.
3.sebab faham kau untuk menunjuk. nikmat faham mungkin ditarik. dan diganti dengan ujian faham. ujian faham ni bila test, dapat kosong, bila menjawab hasil taksiran dan tafsiran sendiri.

akibat..
1. kena pukul, kena maki. akibat geometric progression= berlaku perang.
2. konspirasi telepon buruk berlanjutan. masyarakat keji mengeji, dengki mendengki= berlaku fitnah.
3. nabi palsu berleluasa, salah faham berlaku, runsing, pening, kes ni paling bahaya sebab…
i.reversed dynamic progression= malas,emosi tergendala.
ii. konspirasi dan teori palsu berleluasa= timbul pelbagai ideologi yang tidak sempurna=berbalah, berbunuhan.
iii. roda mata satu berpusing ligat. ya, roda berbentuk segitiga. kena main, kena kencing= jadi hamba kepada hamba terlaknat x arithmetic progression= gender bias, racist, religious fundamentalist, extremist yang mana semua ni berpunca utama dari “lagak faham, tapi tak faham pun, tak bertanya dan over confident.

KONKLUSI HASIL: dunia penuh pancaroba. bumi berlari kencang menuju tanda kiamat akhir.

pfft, cliche’ ending? fakta. oh, aku cakap penuh tersirat. jangan suratkan semua ini. barangkali semua suratan pemahaman anda salah semuanya. banyyak bertanya, banyakkan berdoa.

Advertisements

procrastinator.

Posted: December 21, 2012 in Uncategorized

1) simpulan-simpulan dan ikatan-ikatan = masalah-masalah cth esaimen dsb.2) penyihir-penyihir = mereka yang mencipta dan menjadi pemuka kepada perkara yg melalaikan, dan mencetuskan masalah.

3) simpulan bertambah tebal= masalah bertambah, akibat bertangguh.

natijah: kufur nikmat, nikmat ditarik.
konklusi: kalah
hakikat: aku manusia, aku insan.
metodolgi perubahan: insaf melalui taubat.

selesai.

ulang dari mula . ..terima kasih rafael. dan uzra.

alhamdulillah.

Posted: December 16, 2012 in Uncategorized

mahabbah fikrah:
lihat fenomena sebelum capai pada hati perlu guna mata, hidung, dan telinga serta sentuhan deruan angin pada kulit.
beza betul,
bila kita baca pasal palestin tapi tak pergi sana.
beza betul
bila dengar  cerita perihal sentuhan deen pada tunjang hati, tapi kita tak mampu ‘pejam’ dan hati tak mampu ‘bergema’ untuk mencapai ‘tunjang gema hati’ itu.

::aku perlu pulang. dan kenal lagi siapa aku.
abah,uncle ayum, pak da. thx byk2.
iskandar zulkarnain, izfar, izham, dan azfar, terima kasih ku ucap pada kalian ataspesanan yg diberikan.
ukhwah ikram,thx byk2.
kmj, especially my lovely bros: syaqiq, afiq, naqiuddin, thx byk2.
sghu, thx byk2.
fims,thx byk2.
sktm2, thx byk2
…atas qada dan qadar Allah. aku lalui semua itu dan bertemu kalian.  dan belajar hidup ini apa.. geng2 jurukur teguh, abng ayie, abg di, abg pideh, abg lan, faiz..thx byk2.

  amalan yg barangkali masih kosong .
ditambah dengan cobaan dari syaitan jin, dan syaitan manusia.
iblis, taghut laknatullah, dan konco-konconya.. nafsu lemah ini lagi.

semoga digagahkan dengan ukhwah yg baru cuba kubina ini.

la ilaha illallah, muhammadurrasulullah.
la hawla wala quwwata illa billahia’li yila’zeem.

malam.

Posted: December 15, 2012 in Uncategorized

malam tak pernah datang secara tiba-tiba.
sama ada kau tunggu dia datang,
atau kau lupa dia datang,
bulan tetap akan mengambang penuh tanggal 15 haribulan.

malam ni,
kadang-kadang gersang, kadang-kadang tenang,
kadang-kadang malap, kadang-kadang terang.
malap bila berbayang, terang bila lampu menerang,
malam memang datang tanpa diundang…

aku suka malam. dia pun suka, mereka pun suka.
siapa tak suka malam memang pelik.
hatta kucing dan burung pun suka malam.
malam malap, gelap, kedap,
mengundang mata sayu supaya katup,
mengundang mulut nganga menguap disulam senyum sumbang.
sumbang sebab nak tidur. tiada lagu buaian.
hanya lagu cengkerik dan kumbang.

senang saja malam aku.
aku tak tahu malam kau macam mana.
malam ni, malam aku sekali kagi kecundang.
menangis dan menangis.tapi tetap buat lagi.
sudahlah kau!.
membazir air dalam badan, rosak sistem perkumuhan mata.
buat tahi di mata, tutup, senyum, baca doa dan tidur sahaja lah.

sudah. sudah. selamat,
malam.

ni aku cakap pasal aku.
sifat aku terutamanya. aku tahu siapa aku. aku faham aku siapa. siapa nak faham aku silakan, tak faham aku, lantak kau. aku bukan macam laki2 gedik dan perempuan2 manja asyik2 repeat quote ” oh, u can’t understand me, awak tak faham saya..,”dan lahanat-lahanat lain.. nak percaya ke tak nak, mampus. lantak kau.

seriously strangers, i might look decent in ways i talks over the social site. meet me live. i show what valor really means.

next. perempuan. CINTA ni jadi satu isu yg sangat positif dan sensitif utk dibicarakan di alam manusia ni. lagi2 berlawanan jantina. sebab apa? FITRAH. itu jawapan paling simple, paling islam, paling ikut qada’ dan qadar.
nak kawan dengan perempuan ikut islam banyak garis panduan.
sebab tu tak boleh jumpa, cakap banyak sangat. lantak la kau fikir aku noob ke nerd ke, apa benda lahanat lain, selagi boleh jauh, aku jauhkan diri la dari korang bila dalam real life.  dalam laman sesawang, dalam telefon, aku boleh fikir lama nak reply dan cakap apa2. tak ada lah cakap macam lang buana. memang sikap aku cakap kasar sikit bila dengan perempuan sebenarnya.aku cakap dengan lelaki jauh lebih sopan dan terjaga daripada cakap dngn perempuan. aku cakapg  sangat kasar kecuali dengan perempuan yg related by blood dengan aku. dan perempuan yg faqih islam. mereka layak utk dilayan dengan sopan. sangat layak. 🙂 sebab mereka layak, tu pasal lagi kena jauhkan diri dari mereka, sebab aku hina utk dekat diri dengan mereka. orang hina ni, syaitan bersepah dekat, nanti berjangkit pada yg baik2 ni, siapa nak bertanggungjawab kat anak dara orang ni? haih.=_=”

plus, dalam real life tak boleh nak cover. jadi baik aku main jauh-jauh. aku bukan mat bunga dalam real life. dalam alam maya boleh la bunga2 sikit. nak cover cakap biar sopan tu sangat susah. jadi jangan kacau aku sangat la nak tegur-tegur bila kat real life. bukan sombong. aku memang suka sorang-sorang. aku suka perang. aku suka tengok darah. aku suka bunyi letup-letup. aku suka dengar lagu jerit sana sini. lagu cinta? sumpah mengantuk, kecuali lagu  cinta utk tuhan.

aku sayang islam. aku boleh senyum je. kena downgrade, kutuk, cakap belakang ke ape benda suma, aku boleh relax je .nak buat apa balas? kalau betul diorang fikir aku macam tu, jadi mungkin betul la aku macam tu. betul la tu aku hina. kalau aku tak terasa, aku boleh je buat tak kisah kan? buat apa nak balas? tunjuk kuat dekat manusia? buat apa ada muscle ketak2 tapi tak bangun subuh, tak buat plan nak duduk tengah2 dalam medan perang. mati? tunggu semua hutang aku langsai, awal2 dengan izin Allah, aku turun medan. yg ada jet, misil, senapang, m16 bagai tu.

 

aku serius?betul, aku  memang serious shit. aku fikir utk stop berhibur sakan. entertainment sakan ni. tapi sense of humor aku tinggi jugak. aku suka gelak,tapi tak bermakna aku reti buat lawak. no way.  kalau jadi, alhamdulillah, yg baik pinjaman Allah.

apa lagi. misteri? apa benda misteri nya. setiap masa nak kena cakap apehal? aku ada dua telinga satu mulut. baik aku dengar betul2 daripada mencarut tak tentu arah. a wise man is measured on how big things that make him angry. aku percaya quote ni.

malas, bertangguh, betul kot. memang kelemahan utama aku. bagi sesiapa yang selalu fikir pasal orang lain, dan asyik lupa pasal diri sendiri, mungkin faham apa yg aku fikir. fikir pasal , islam, pasal negara. sistek ekonomi dunia, sejarah peradaban dunia. teknologi utama dunia. dalam masa yg sama nak tgk mak, abah, famili, happy, nak tgk dunia ni happy. tapi, bila ada esaimen, ada kawan2 dlm group tu, nk tgk kawan dlm group happy. bila ada program atau projek, nak tgk diorang semua happy, adik beradik happy, masyarakat happy. orang palestin happy, orang syria tu semua happy.aku tak happy, tak pa. aku ni wujud sebagai individu. yg sekeliling aku hidup sebagai masyarakat, sebagai komuniti. biar aku mati, tapi semua yg lain hidup. jadi aku hanyut dalam fikiran ni semua. aku sangat kritikal bila berfikir, hatta setiap masa sahaja aku berfikir, dan setiap masa aku nak tgk orang berubah dan bahagia.
dan utk tgk orang tu, strangers tu happy apa semua..nasihat perlu. aku rasa macam ada solusi dalam kepala, jadi aku share. ada ilmu yg aku tahu, jadi aku bagi semua. buat apa simpan2. semua hak Allah. orang lagi pandai dari aku, dia happy, jadi aku suka dia happy.

masa tak tunggu. masa pun berlalu.
senyum. dan tak senyum .

betul la kadang2 seronok dan happy bila anda dihargai..tapi tu suma haraga dunia. aku boleh nangis bila fikir, apesal la aku taksub sangat dengan dunia ni. kafir. syirik. beranai aku duakan Allah? aku fikir dunia, kahwin, la anak la, perempuan la, harta, duit, kereta..walhal Allah pemilik mutlak segala-galanya..
 
jadi lagi bagus dipandang hina, dari berlakon dan dimuliakan dunia. nanti aku jadi lagi lahanat, dan keparat.

aku sangat outspoken. dan sangat straightforward. dan idea aku selalu mencurah-curah. Alhamdulillah atas kurniaan rezeki. adakah dengan masa yg singkat boleh aku nak cakap pasal itu ini, fikir pasal itu ini, bahagiakan mereka dan mereka, jaga hati yg wajar dijaga, dan balun mereka yang wajar dibalun itu semua?

kadang2 aku rage jugak. kadang2 aku rasa nak kutuk orang juga. tapi aku kena selalu ingat, aku tak layak utk semua itu, jatuhkan hukuman pada manusia sebab mereka pun khalifah, aku pun hamba. jadi apa kelayakan aku untuk itu semua??

jadi biarlah aku cuba yg terbaik samapaikan yg terbiak, dalam masa yg sama selalu berada dalam kesedaran aku yang pling hina antara semua hamba ALlah, supaya aku tak bongkak, riak, takbur, sombong dan lain-lain.

berkecamuk kepala? biarlah. kepala aku, bukan kepala kau.

oh lupa pulak, perasaan ni semua adalah tanpa dicampur adukkan dengan lalai aku, mungkin.kalau di campur, barangkali aku jadi riak dan bongkak, sombong dan penipu.

MUNAFIK. aku mungkin munafik. nauzubillah. harus terus kuat. harus terus kuat…

jadi tu je la serba serbi pasal aku. nak tahu tanya je la. bukan aku femes ke ape ke. dah ni la yg aku faham pasal diri aku. aku rasa stakat ni hanya aku yg faham diri aku sndiri, setelah Allah s.w.t yg maha mengetahui segalanya pada setiap masa dan ketika.

aku selalu dan suka perhati orang lain .bahasa mudah stalk la. sebab apa? sebab nak faham manusia. dan sifat mereka. aku ada gak beli buku itu ini pasal sifat manusia, tapi percentage utk anticipation sikap dan sifat dlm buku tu tak pernah cecah 100% pun. jadi kena cek sendiri lah. sebab apa nak faham diorang? sebab nak diorang happy la. kenapa tak tanya direct je? sebab aku dah pernah tanya direct, semua kuat kencing. tipu. bagi jawapan, kau takkan faham la, u wont understand la, fikir la sendiri, menyibuk je nak tahu la..ape la.. ..aku assume sebab diorang pun sebenarnya tak faham diri sendri, dan ego pulak tu. .jadi stalking for the sake of the betterment of this world, is the best method . tu apa aku rasa.

dah cukup kot utk itu je.
salam asar.

barakallhufiqh.

jiwa memberontak.

Posted: December 15, 2012 in Uncategorized

jerit. jerit.jerit.

darah. darah. darah.

pecah. pecah. pecah. hancur! MUSNAH!

serius aku tengah RAGE.

marah sebab mata manusia buta.

marah sebab aku pun buta. digelumangi dalam dunia buta.

teringin duduk atas gunung, dekat kubur yang ada cahaya tu sorang-sorang. lantak lah binatang jembalang terbang mengilai terbang putih muka pecah rumah, tak pun memang pecah betul sebab hantu kan..aku mungkin sepak terajang semua.peduli apa. aku khalifah. hanya HAMBA DIA semata-mata. entiti yang lain, musnahkan!jahanamkan!

aku tak kuat mana pun. tapi aku lelaki. adrenalin ada. bila memuncak. anjing dengan naga aku tak boleh beza. kucing dengan singa pun dah tak boleh beza.

manusia? memang tak tahu apa tu manusia. syaitan yang memang patut direjam mungkin.

tulis atas papan kekunci sebab atau ada tanggungjawab untuk suppress emotion aku ni.

“biar diri binasa, tapi jangan binasakan orang”

takboleh. kalau aku binasa,  mak nampak,mak nangis, bapak kecewa. aku kecundang sebab gagal bawa tanggungjawab. aku kafir sebab melukakan diri sendiri.

fikir. fikir. fikir. biar ada value. walau dipandang hina.

lantakkan manusia pandang hina. semua ahli neraka juga kecuali beberapa. aku pun sedar aku hina. tak boleh lari. masih dalam lembah hina.

cis, bedebah betul jin keparat yang dilaknat ni.

lagi satu. perempuan! cis. kenapa ada perempuan dedah sini sana merata-rata.
kenapa nafsu aku bergelora. aku kena tahan. kena tahan. aku ada nafsu sebab aku lelaki.
argh! aku memang benci perempuan telanjang sebab mereka sumber lelaki jadi berahi. sial betul. aku sial. mereka pun sial. aku sial sebab aku lemah. mereka sial sebab mereka jatuhkan fitnah dekat ramai pemuda yanga patutnya jadi tentera syurga. bersepah negara jatuh sebab fitnah mereka. aku benci perempuan telanjang. siallah!
lagi sial sebab salahkan lelaki. bodoh la . abah kau lelaki. imam kau lelaki. kau dedah sana sini, semua kau nak tarik masuk neraka sekali dengan kau?  bodoh!
nafsu! memang sial. kasih sayang dan cinta aku hanya utk Allah dan kekasihNya.

yang lain, pergi jahanam.
isteri. cis. kahwin yatim piatu dekat palestin tu lagi bagus. susah nak cari perempuan tulen sekarang ni. aku pun tak power dan bagus mana. jadi memang patutla jika ada yg baca ni maki aku konon poyo apa benda bagai semua. peduli apa. biar aku hina di mata anda. pujian dan makian anda tak membawa apa-apa kalau tidak dipuji dan nama disebut ahli syurga dan tuhannya!.

Allahuakbar. hari ni aku sangat rage. aku pendam. pendam .pendam. aku tulis ni at least aku tahu aku berjaya. tak lukakan siapa dengan sengaja. siapa suruh kau baca, lepastu terasa.

nak salahkan aku?

pergi mampos.

not that much time to swallow

Posted: December 13, 2012 in Uncategorized

somehow i think i might move to vblog. well, its easier, can show-cast some scenery of where i stand, and i might can introduce some interesting people to you.

well, indeed books help me greatly! i gather things from my readings, at least i have things to start when i meet some new people, i mean somewhere not from malaysia. from what i see, most peoples who are somehow quite educated really love their religion and country. i’d talk to people from libya, indonesia, bangladesh, iran, afghanistan, somalia, korea, japan, palestin, and many other countries ,which i can’t list em all up here, cause my brain aint not tht good these days. need some tony buzan-stuffs to spark all those neuron in my brain later on.. well, these peoples really know the history of their country, how the systems going and of corse, they already committed to contribute something to their nation, once they successfully finish their studies and get some decent jobs and influence! ah~ compare to my fellow malaysians… still need a long way to go, still need many times and saliva to waste for the benefits of my beloved  religion and nation.

oh,btw. right now i am in my final year! alhamdulillah! and currently i am doing my psm, meaning my final year project(FYP)-on  utility survey approach in HDD : it practice in Malaysia.

frankly, its a new stuff. horizontal directional drilling (HDD) seems like a famous method of drilling and boring for developed nation, and somehow, there are lots off literature and dissertation on it which i can put in my reference part. but, once i ask my uncle if he had any data about HDD, he said he don’t! sudahh.mapus kalau takda data, confirm2 panel byk kutuk aku. haih.
then, sebab my uncle is really passionate and curious about my psm topic( since hang bayang, otai engineer pun ramai tak tahu pasal ni-lepas dia tanya kat opih dia) he goes to the putrajaya, and said that he is going to ask some people up there, mostly the contractors that might now something about things that i want… fyeww~
oh well, i just hope for the best, and as a saying goes:

“if u hopes for the best, u must prepare for the worst! “

so i think i might need to do some research on rebar positioning, and retaining wall classifications using ground penetrating radar or pipe locator..or anything new like DIOD approach in drilling construction, or something like that.

i choose to delve deeper in this stuff, since i believe in the blue ocean strategy: delve yourself into a new market, that might has high demand, depending on some surveys through books, and of course, rigorous reading! i might ave done all that, so whts come around goes arroud, seriously everything depends on my effort. like what i quoted from my previous post.. great ideas need…bla. bla.bla, blah.. and BLOAH..

not much time to swallow, indeed. i surely hopes all things goes for the best!

p/s: after some hanky-panky life involving myself wtih organisations and so on, i hardly able to let go myself from such busyness. so i start to indulge myself with some voluntary works and might become advocate of some cause later on. something that involves palestin, syria, rohingya, bosnia ,south africa..by doing so, i can travel, i can meet more people and foremost, i can learn how to be more thankful to what Allah has blessed me with.

🙂