Archive for January, 2013

mata hina aku yang hamba..

Posted: January 10, 2013 in Uncategorized

laksana aku perlu lebih berdiri dan terus berkata dalam firasat nafasku sendiri selepas ini utk raih mahabah Dia.. sebab hak yang kekal itu tetap dari Dia. aku kurang keyakinan lagi. semua itu masih lakonan, bukan aku yang aku. masih bukan pencapaian aku yang aku..

semua ingin bersuara. 

aku pergi mana-mana, asalkan ada secebis ilmu atau segudang ilmu didada, semua ingin didebatkan, dipersoalkan ,dan dilontarkan untuk diforumkan pada gelangang-gelangang daif dunia.

sedih dan sebak. 

ulama itu, ulama ini. ya mereka ulama, ada ilmu. tempat rujukan kita. tapi apakah apa yang dirujuk dari dia itu adalah semata-mata dari dia?  TIDAKK!!!!

itu semua hak Allah yang kekal, bersama shafaat Dia, dan mahabbah Dia, yang diberi pada yang selayaknya untuk menjadi corong penyampai ilmu dan kalmanya yang nyata dan ghaib.

bersama syafaat rasulullah , Muhammad yg ummi, lagi mulia sebagai penutup sekalian utusan barakah dari Dia..

akan tetapi semua semakin taksub untuk memperkatakan sesuatu untuk dia dan mereka yg seangkatan sahaja. mereka kasihkan diri mereka sahaja. mana kasih pada kawan-kawan yang lain?! 

wanita, tunjang utama berahi lelaki pada testosterone dan adrenalinnya. juga mata panah utama syaitan yang hina lagi musuh kekal sekalian manusia. maka, pada aku, masih musuhku yang utama,seorang nisa’ kepada aku seorang rijal.
jadi perisainya adalah kahwin. betul! tapi lepas kahwin perlu ada tanggungjawab sebagai suami dan ayah serta anak! ada 3 !

jadi kalau tak bersedia, kena kuat. lawan nafsu itu! dan sedar jangan cari jalan solusi mudah pada setiap masa kita lemah nampak wanita, solusi nya adalah semata-mata kahwin! mungkin aku sahaja yang berfikiran begitu. yang lain tidak akan sependapat denganku barangkali. aku kata ini atas fitrah seorang wanita dan anak. wanita ada hak mereka sebagai isteri, dan anak juga ada hak-hak mereka yang tertentu yang perlu dilangsaikan oleh kita sebagai seorang hamba yang daif lagi lemah ini, namun memegang tampuk pimpinan atas dasar fitrah seorang lelaki. Dan itu belum lagi hakikat kita untuk lihat paksi lain, paksi sebagai ketua dalam kompeni, syarikat ,gabungan, geng ,kumpulan atau apa-apa sahaja kesatuan yang ahlinya lebih pada seorang yang membentuk persatuan!

TANGGUNGJAWAB! KAMU TANGGUNG! DAN KAMU JAWAB TANGGUNGAN KAMU ITU!

semua berlaku atas janji. hakikat janji yang selalu sahaja dilupakan ahlinya juga. nauzubillah, semoga dijauhkan..

….jangan sekadar jadikan hujah kalamullah sebagai penguat bicara, membangkit alasan untuk menang tulisan,perdebatan dan perbicaraan, tapi dalam kehidupan tidak diamalkan apa yg diperkatakan itu, yang dihafalkan itu.. aku terasa sebak bila ulama-ulama diagungkan,ditaksubkan, bukan nabi muhammad yg disebut-sebut. mengapa lebihkan nama para ulama daripada rasulullah dahulu?
lebih agungkah ulama itu sebelum menghayati cinta rasulullah dan mengimani cinta dia, dalam pelaksanaan ibadah sahih?

ilmu dikejar utk dibicarakan dalam ajakan bersemangat yg mana simbolik pada riak dan takbur?dan bukan untuk diimani, dan diteladani sepanjang nafas itu turun dan naik secara harkat dan berkala?

pesanan utama pada diri sendri. selalunya, dan selamanya.
inshaAllah.

Advertisements

sebak.

yalah, mana taknya. mula-mula salah aku sebab asalnya boleh kata, aku paling taksub dengan dunia. kemudian, aku diberi peluang utk lari menuju kiblat. Alhamdulillah . 

well, first of all. i have many secrets. but i think dont worth mentioning. since my action might denied all that. 

aku cuma nak highlight dekat sini.. aku kenal ramai orang-orang yang dah insaf. taiko gangster, pernah bunuh orang, kaki santau, kaki perempuan, budak-budak togak, sek-sek bohsia.., mat pit- mat pit.

betul, kawan. dulu mereka tu semua kawan aku lah. aku kenal diorang. kadang-kadang hampir-hampir jugak nak bukak aib diorang cerita pasal diorang kat kawan-kawan tempat belajar ni… tapi aku ada juga lah basic skit pasal agama ni walaupun tak power mana..

antara tanda-tanda bala akan turun pada satu umat adalah bila mana orang jahat dipuja-puja… tapi masa aku kenal diorang diorang tu yg dah insaf, atau otw nak insaf lah..ALhamdulillah..

terminologi dia: budak-budak baru nak up. cerita fesyen la ,kereta la, kelab lah.. come on la wei. what can u get by mentioning all of those sinister subjects out loud? proud sangat ke tahu dan buat benda-benda sial tu? 

macamni, aku rasa sedih lagi bila fikir… ” oh, diorang lagi power agama dari aku. background keluarga lagi teguh la amalan islam ni dari aku yg cikai-cikai jugak lah.
( tp yg ni aku kdng2 skeptikal lah fikir mungkin diorang hanya mengadati ibadah..) 

contoh dah byk lah. nak tak nak je kita cari, tahu dan fikir sebab apa mereka-mereka ni berubah.
 malcolm x, yusuf esthes, t.b irving, abu sufyan, cat stevens, and some others yg aku tak ambil tahu sngt lagi laa.. so i cant give in proper examples due to my lack of knowledge..sorry sangat2 lah..mungkin korang lagi terer dan ada lagi byk maklumat dari aku..

jadi aku fikir… konteks tahu dan amal dengan konteks tahu utk menunjuk. amal utk menunjuk. 

aku hari2 doa djauhi secebis riak, ujub, takbur.. supaya sentiasa dapat memaafi orng lain, supaya sentiasa mudah menerima teguran, dan boleh lantang dlm perkara2 kebaikan.. 

aku nak, aku usaha, inshaAllah, Allah akan tolong hamba-hamba dia yg nak perubahan..
aku hina, korang mungkin lg sikit dosa dari aku.. background lifestyle aku sorang pun kat sini tak tahu camana pun…

tapi, yep. keluarga aku sikit-sikit dan kadang-kadang makin laju mengamalkan cara hidup islamik atas  dasar faham.. kawan2 yg menjadi ukhwah pun sikit-sikit makin ramai aku kenal.. orng2 dewasa kat masjid tu…seronok gila sebab semua humble. student master, phd, ada yg prof madya.. profesor, jutawan pesuma..

humble je. relax je. aku fikir mungkin sebab aku bergaul dengan diorang aku faham dengan lebih cepat, dan aku fikir aku kena sacrifice jugak banyak gila hal-hal duniawi ni. Alhamdulillah, sekarang rasa lebih tenang.

i seriously hopes that all my peers, those around me that read this.. reflect on what did you expect of yourself in the future to come? what will you be? what will you do with all those moneys that you have?(or sometimes FAMA ah kan? ) expected pun.. 

celoteh senang. ramai dah aku rasa celoteh macam aku yg lg tinggi stoned level dia dalam menerangkan hal ni..
 bagi aku yg penting sekarang buat. buat dan terus buat. dah ada influence, then, baru kita amal secara dai’e style.

sekrang kita dakwah jugak lah tapi takda lah gelabah sangat nak tabligh sini sana, drop belajar apa semua. no way man! tu salah! well, bg aku yg ank masyarakat ni berjaya, memang salah la. as for those who care of his own self and his relationship with Allah only, then orng mcmtu takpa lah kot nak kejar utk diri dia sendiri…

bagi aku, preaching style paling efektif waktu muda ni adalah we show em’ with our guts and influence them with our actions and results. well, aku stakat ni byk sngt dan gila-gila jatuh kot.  well, nak independent punya pasal la time tu, tanak nyusahkan sapa2 dngn familiy matters, dengan money matters, dengan responsibility matters, last-last, aku yang  tersungkur. Alhamdulillah, bila aku cuba utk bangkit balik ni, pengalaman tu buat aku lebih matang supaya:

NEVER EVER JUDGE OTHERS, AND GIVE UP ON OTHERS. 

kat kelas aku ada sorang budak pompuan ni. aku sebnrnya agak kesian kat dia. tapi slek aku laki, dia pompuan.. aku lak student… dan dia pun student.. aku jenis kasar, dia jenis lembut-lembut.. apa lagi, senang cerita aku ank tegur dia lebih, aku rasa tak proper sangat cara tu, sebab frst thng aku tak kawen lagi, tak semua perempuan di sekeliling aku besides my close family members adalah ajnabi( boleh kahwin) perempuan fitnah terbesar bagi lelaki.. and the list goes on (tanya ah yg pakar2, aku buat yg aku tahu je la)…

so, aku sgt2 berharap, kwn2 perempuan dia yg atas izin ALlah ada kefahaman tentang islam, dan jumpa dia je pon hari-hari tu, jgn give up tolong dia lillahitaa’ la. mana tahu satu hari nanti dia boleh bg manfaat yg lebih kepada masyarakat kepada kesinambungan amalan islam dengan lebih meluas..

“berpesan-pesan dngn kebaikan dan kesabaran”..

ni , celoteh lebih kepada unsur fikrah, unsur ideologi kefahaman tentang doktrin islam itu sendiri. jadi takda sangat citation dari Al-quran.. cuma konteks pemahaman utk lebih faham islam.. inshaAllah. yg baik semua hak ALlah, yg buruk adalah kelemahan aku sendiri, dan diletakkan pada qada’ dan qadar atas ketentuan Allah, yg menjadikan aku sebegitu, utk lebih terus berusaha mengejar mahabbah dia. Alhamdulillah atas sedikit ujian ini utk aku lebih mengajar diri sifat-sifat Rasulullah SAW.. inshaALlah..

wasalam. barakallhufiqh.