siapa tuhan hanif?

Posted: January 4, 2014 in Uncategorized

Isu penggunaan nama Allah.

Faiz: Oh, dlu member aku hanif power gak main bola, dia selalu turun. dia coursemate aku dulu.
fareez: oh, kau coursemate anep eh? kau knal giant?
Faiz :Giant ?
Aku : ni anep lain kot ni?
______________________________________

PRO’s: ada peluang utk kenal dua hanif. between hanif member fareez & member giant DENGAN hanif coursemate aku dengan coursemate faiz ( tu pun kalau sudi nak kenal, sbb ada ATTITUDE friendly) tapi aku dan faiz akan tetap jadi coursemate hanif, dan fareez tetap member hanif yg sekelas dgn giant.

CON’s: misconception. Bayangkan kalau ada byk persamaan antara dua anep ni. maybe lepas 3 jam borak antara fareez dgn faiz, aku dtng lambat, dan baru bagitahu diorang yg sebenarnya diorang tengah borak pasal hanif yg berbeza, baru diorang perasan.

—–the end—–

Dekat arena politik Malaysia sekarang, atau bukan politik pun:
manusia ada attitude dan background knowledge masing masing.
If we care, we share the similarities and never falter to emphasis the difference, to avoid misconception.

P/s: sbb aku kenal hanif lebih sikit dari faiz, sebab tu aku boleh spot the differences, dan boleh kenalkan kat depa beza antara dua hanif ni.

Jadi, kalau nak setuju dan yang setuju kristian boleh guna kalimah Allah- kena kenal betul-betul la siapa Allah yg dimaksudkan islam, dan Allah yang mana orang kristian nak pakai. bila anak-anak tanya, 2 minit je dah boleh clarify .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s